Bob Dylans nobelpris

 

Musikern Bob Dylan vann som bekant Nobelpriset i litteratur 2016. Det är ett av de mest omdiskuterade Nobelprisen i modern tid och i den här bloggtexten ska vi titta på några av de mest vanligt förekommande argumenten för, såväl som emot Bob Dylan som Nobelpristagare. Priset har nämligen delat in bedömarna i två läger. De flesta är antingen starkt kritiska eller väldigt positiva till Svenska Akademiens utnämning. Musikern har länge funnits med på spelbolagens listor över tänkbara kandidater men oddsen har varit relativt höga. Det var alltså en liten överraskning att han till slut fick vad som anses vara världens finaste litteraturpris.

En värdig Nobelpristagare

Norsteds firade med champagne när Dylan tilldelades årets litteraturpris. Bland annat hans memoarer ligger på det förlaget och priset kommer att påverka försäljningssiffrorna. Det är dock för sina sångtexter han fått priset och varför skulle poesi som framförs till musik inte vara lika ”fint” som vanlig poesi? Det är något mycket speciellt med Bob Dylans ofta underfundiga och vackra ordström som lyckas vara både konkret och subtil på samma gång. Hans budskap hade betydelse för en hel folkrörelse i slutet av 60-talet och texterna kan läsas utan musik, som om de vore vanliga dikter. Många menar att han är den kanske mest betydande poeten i modern tid.

Ett populistiskt val?

Svenska Akademin har varit känd för sin integritet. De tycks inte ha brytt sig ifall mottagare av priset var obskyra och svåra författare som knappt någon hört talas om. Bob Dylan, däremot, är en av världens mest kända artister och utnämningen har mycket riktigt lett till en massa publicitet. Dock inte enbart god sådan eftersom Bob inte verkar komma till prisutdelningen, många menar att det är ett riktigt fiasko. Man kan även hävda att det finns ett par författare av låttexter som är minst lika bra som Bob Dylan och att man kanske borde ha gett ut en roman eller en diktsamling för att få ett litteraturpris. Är låttexter poesi, det är det som är frågan.