Rabén & Sjögren

 


Rabén & Sjögren är ett svenskt bokförlag som grundades år 1942 av Hans Rabén och Carl-Olof Sjögren. Förlaget är specialiserat och ledande inom svensk utgivning av barn- och ungdomsböcker och ger bland annat ut böcker skrivna av Astrid Lindgren.
Rabén & Sjögren upptäckte Lindgren under en pristävling som förlaget hade utlyft för flickor år 1944 och publicerade sedan hennes första bok, Britt-Mari lättar sitt hjärta. Astrid Lindgren har även arbetat på förlaget som redaktör och ansvarig för barnboksavdelningen mellan år 1946 och 1970 och upptäckten av Astrid Lindgren hjälpte förlaget att bli en av de ledande inom barn-och ungdomsböcker. Alla hennes böcker är utgivna av Rabén & Sjögren. Andra kända böcker som ges ut av förlaget är de svenska versionerna av Mumintrollet och böckerna om Benny gris.

Sedan 1998 ingår Rabén & Sjögren i Norstedts förlag som är Sveriges äldsta, ännu verkande förlag och bildades redan 1823. Rabén & Sjögren ligger på bottenvåningen i Norstedtshuset på Riddarholmen i Stockholm.

Sommaren 2016 presenterades det att ljudboksföretaget Storytel köper upp Norstedts och på så vis även Rabén & Sjögren för 152 miljoner kronor. Den här händelsen fick stor uppmärksamhet och anses vara en av de största förändringarna som har skett på svensk bokmarknad. Storytel beskriver sig själva som Spotify för böcker, du laddar ner en app som du sedan kan lyssna på ljudböcker i.

Det fanns en del oroväckande tankar när köpet gick igenom som handlade om att man trodde att förlaget i framtiden skulle bli mer kommersiellt inriktade men förlagschefen Eva Gedin sade att så kommer det inte bli. Positivt med köpet är att förlagets böcker nu kan ges ut på flera olika sätt och det innebär mer inkluderande för människor. Har du tidigare haft svårt att läsa böcker kan du med Storytel istället lyssna på böckerna och det blir även mer tillgängligt och lättare att ha med sig en bok överallt, när du kan ha den i telefonen. Det passar också extra bra för just barnböcker för barn som ännu inte har lärt sig att läsa. Tänk på att lyssna på ljudböcker i telefonen kan dra ganska mycket ström, så glöm inte att ha med dig en powerbank i väskan, för du vill väl inte riskera att behöva vänta tills du kommer hem innan du får höra slutet av en spännande bok!