Danskt bokförlag startar nytt i Sverige

 

Den danska tidningen Politiken, som idag har ett bokförlag i Danmark, satsar nu på expansion i Sverige och öppnar bokförlaget Polaris. Ambitionen är att locka svenska författare genom att erbjuda möjligheten att bli publicerad i två länder på samma gång. Man anser att den svenska bokmarknaden befinner sig i en positiv utveckling och är säkra på att det finns plats för ytterligare förlag. Polaris ska i huvudsak publicera skönlitteratur och journalistisk facklitteratur. För att säkerställa en smidig ingång på den svenska marknaden har man tillsatt Jonas Axelsson som chef, som bland annat har erfarenhet som chef på Albert Bonniers Förlag i Sverige.

Vilka är tidningen Politiken?

Danska Politiken startar det nya förlaget Polaris, för att expandera verksamheten till den svenska marknaden. Med en omsättning på ca 4 miljarder kronor och 2400 anställda, är JP/Politiken ett av Danmarks största förlag. Dagstidningen Politiken grundades redan 1884 och har en upplaga på över 100 000. Trots denna starka ställning i hemlandet sneglar nu Politiken över sundet mot den svenska bokmarknaden där potentialen anses vara stor. Med ett attraktivt upplägg där författare kan erbjudas publicering i både Sverige och Danmark, hoppas man på att plocka marknadsandelar från etablerade svenska förlag. Till sin hjälp har man anställt erfarne Jonas Axelsson som tidigare har jobbat för Albert Bonniers Förlag, och som senast kommer från författaragenturen Partners in Stories.

Erbjuder varierat utbud

Polaris ska komma att erbjuda både facklitteratur och skönlitteratur, med siktet ställt på att 75% av utbudet ska vara fiktion. Man vill rikta sig till både etablerade författare och debutanter, med en tydligt fokus på marknadsanpassad lista som ger goda försäljningssiffror. Särskilt det skönlitterära utbudet ska vara starkt, baserat på bästsäljarpotential. Jonas Axelsson, som tidigare grundat och drivit Partners in Stories, tycker sig ha visat med framgångarna därifrån att det fortfarande finns plats på den svenska marknaden för nykomlingar. Och med det goda rykte som Politiken och därmed Polaris åtnjuter finns alla förutsättningar för att en gedigen och långvarig närvaro på den svenska marknaden ska kunna åstadkommas.