Sekwa

 

Sekwas slogan är ”Sekwa förlag – guldkorn ut den samtida franskspråkiga litteraturen”. Det är också precis vad Sekwa ger ut, samtida franskspråkig litteratur som de två ägarna av förlaget själva valt ut och som de anser vara särskilt läsvärda. Förlagets namn, Sekwa, anspelar på förlagets utgivning, då det är den fonetiska utskrivningen av de franska orden ”C’est quoi ?”, ”Vad är det?”. De inriktar sig särskilt på litteratur skriven av kvinnliga författare, vilket märktes tydligt redan i och med förlagets första utgivna bok, novellsamlingen Insekt av Claire Castillon. Novellsamlingen gavs ut den 14 februari 2007, men förlaget grundades redan två år tidigare, 2005. Det startades av Johanna Daehli och Helén Enqvist. Daehli hade en bakgrund inom förlagsvärlden, då hon innan hon startade Sekwa var förlagschef på Storm förlag. Enqvist hade också tidigare erfarenhet av bokutgivning och förlag, då hon arbetade som frilansande översättare.

Sedan augusti 2013 både ägs och drivs förlaget av endast Daehli. Sekwa ger ut mellan 12 och 15 nya böcker varje år, och mellan 6 och 8 pocketutgåvor av tidigare utgivna böcker utöver det. Sedan våren 2013 ger förlaget också ut de flesta av sina böcker som e-böcker, något som visar att de är ett modernt förlag i tiden.Sekwa 11

2014 lanserade förlaget även ett imprint som de döpte till Ettan. Ett imprint är ett varumärke som inte är ett eget företag, utan som hör till ett annat förlag eller en förlagskoncern, men som i bokhandlar hanteras som ett eget förlag. Ettans utgivning fokuserar på engelskspråkig, samtida litteratur. Bakgrunden till Ettan beskriver Daehli som att de under sitt arbete med Sekwa, medan de letade efter nya potentiella franskspråkiga böcker att ge ut, snubblade över engelskspråkiga böcker som de fastnade för och som de ansåg förtjänade att ges ut i Sverige. Till slut gjorde de slag i saken och startade Ettan, med samma förutsättningar för utgivning som Sekwa: ”välskrivet, angelägna och fängslande ämnen, tänkvärda och noga utvalda böcker i snygg förpackning”.

Om du vill köpa böcker som Sekwa har gett ut kan du göra det både i fysiska bokhandlar och på nätet. När du handlar på webben bör du alltid jämföra priser med hjälp av shoppingguiden Shopello.se först, så att du är säker på att få bästa pris.

 

Taggar: